Руската частна военна група Вагнер отново е в полезрението на обществеността

...
Руската частна военна група Вагнер отново е в полезрението на обществеността
Коментари Харесай

Мрежата на Вагнер на Балканите

Руската частна военна група Вагнер още веднъж е в полезрението на обществеността след опитите за рекрутиране в страните от Западните Балкани, посредством връзки с десни организации, написа " Радио свободна Европа " в Босна.

Местните управляващи, както и Съединени американски щати, реагираха на обвиняванията, а медиите спекулират каква е истината.

Радио Свободна Европа (RSE) показва обзор на известното до момента за връзките на Вагнер.

Какво е Вагнер?

Вагнер е наемна войска, учредена през 2014 година от съветския жител Евгений Пригожин, който е непосредствен до Кремъл.

Същата година Русия анексира украинския полуостров Крим. Вагнер е изправен пред вероятни обвинявания във военни закононарушения в Украйна, Сирия и някои африкански страни.

Вагнер е под наказания на Европейския съюз (ЕС) от декември 2021 година за нарушавания на човешките права във въоръжени спорове по света.

Вагнер е в черния лист на Съединени американски щати от юни 2017 година поради присъединяване си в споровете в Източна Украйна.

Ройтерс заяви на 4 ноември, че Вагнер е разкрила боен софтуерен център в Санкт Петербург, Русия.

Както оповестиха при откриването представители на центъра, задачата е да бъдат привлечени започващи компании и компании, занимаващи се с индустриални технологии " с нови хрумвания, които са подготвени да бъдат приложени в областта на националната защита ".

На откриването участваха военни ветерани и IT специалисти, както оповестява Ройтерс, а камион с писмен знак " Z " беше паркиран пред центъра, който е един от знаците на съветската инвазия в Украйна.

Връзки с десни в Сърбия

Лидерът на дясната организация " Народен патрул " от Сърбия Дамян Кнежевич посети Военнотехнологичния център " Вагнер " в Русия през ноември 2022 година

" Много мои другари ще се гордеят, че имах достойнството да посетя Центъра на Вагнер ", сподели тогава Кнежевич във видео за съветски медии.

На въпрос за връзките му с Вагнер Кнежевич отхвърли да е работил или да е бил обвързван по някакъв метод с поделението в изявление за RSE.

Той обаче сподели, че познава " някои сърби, които са били там ".

" Народни патрули ", организацията, която той управлява, е известна на необятната общност с антиимигрантски дейности и образуване на митинги в поддръжка на Русия в Белград, откакто Кремъл стартира инвазия в Украйна.
 Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите
Косово предизвестява за рискова ос Сърбия-Русия с боен блян към Балканите

Националисти с връзки с съветската " Вагнер " могат да предизвикат НАТО в района

Графити за поддръжка

В Белград на 18 януари в центъра на града беше прерисуван графит, отдаден на Вагнер, зад който стои ултрадясната организация " Народен патрул ".

Тази организация поддържа групата Вагнер в канала си в Telegram.

Първоначално графитът беше открит на 14 януари, единствено с цел да бъде оцветен ден по-късно.

Когато се появи за първи път, беше наказан в Twitter от деятели на неофициалната организация " Руснаци, украинци, беларуси и сърби против войната ", които подлагат на критика режима на Владимир Путин от Сърбия.

Друг графит, отдаден на Вагнер, се появи през 2021 година в Нови Белград.

Рисуването е проведено от водача на извънпарламентарната " Сръбска десница " Миша Вачич.

От началото на експанзията против Украйна десните организации в Сърбия шумно поддържат политиката на Кремъл и се опълчват на въвеждането на наказания против Русия.

Сърбия, макар че е претендент за участие в Европейски Съюз, отхвърля да наложи наказания на Кремъл.

Реклама посредством услугата RT в Сърбия

През януари сръбоезичният портал Russia Today Balkan разгласява публикация на групата Вагнер за набиране на всички евентуални доброволци.

Под заглавието " Вагнеровци пуснаха публикация за доброволци, изискванията са повече от примамливи " се дават детайлности за изискванията за присъединяване във войната, приходи и образование.

По-късно обаче новината беше изменена. Сегашната версия е за група някогашни пандизчии, които непринудено вземат участие във военна интервенция на страната на Русия.

В края на новината се показва единствено, че Вагнер е разгласил публикация в обществените мрежи за банкет на нови членове. Оригиналната версия на новината може да бъде открита в историята на Гугъл.

Попитан за рекламата, сръбският външен министър Ивица Дачич сподели на 16 януари, че не е чувал за нея и добави, че Сърбия санкционира всеки, който взе участие във военни дейности в чужбина, съобщи организация Бета.

По мотив рекламата, оповестена от RT в Сърбия, реагира и посолството на Украйна в Белград.

В изказване, предадено на медиите, посолството прикани Сърбия " неотложно да вземе ограничения " за прекъсване на съветската агитация и приканване на доброволци за война посредством реклами, както и " неотложно да забрани дейностите " на RT на сръбски език.

Руският държавен канал RT с лъчение онлайн, т.е. уеб наличие в Сърбия, стартира работа на 15 ноември. RT, като медия, следена от Кремъл и финансирана от държавния бюджет, има възбрана за лъчение в Европейския съюз от март 2022 година

Президентът на Сърбия осъди обявата на съветската паравоенна формация " Вагнер " за кандидатстване на доброволци, оповестена в сръбската работа Russia Today (RT).

" Какво вършиме на Сърбия, за какво звъните на някой от Сърбия, когато знаете, че това е срещу нашите закони ", попита Вучич по време на посещение в TV Happy на 16 януари.

Той сподели на своите " съветски другари ", че не е почтено към някой, който страда, тъй като не е санкционирал Чайковски, Достоевски и Толстой.
 ЧВК „ Вагнер “ търси някогашни сръбски военни?
ЧВК „ Вагнер “ търси някогашни сръбски военни?

Сърбия е единствената европейска страна, с изключение на Беларус, която не е наложила наказания на Русия

В Сърбия има една присъда за войната в Украйна и Вагнер

Участието и организирането на присъединяване във война в непозната страна е престъпно закононарушение в Сърбия от 2014 година, което се санкционира с до 10 години затвор.

Сред 32-те присъди, които Сърбия издаде против бойци в окупираните елементи на Украйна, в една от март 2017 година жител на Сърбия е наказан за боеве в Украйна на страната на проруските сепаратисти от групата Вагнер.

С присъда на Върховния съд от 10 март 2017 година жителят на Сърбия е наказан на една година отнемане от независимост, условно.

Условна присъда значи, че наказаният не е изтърпял наказването си в пандиза, а е освободен. Но в случай че наказаният извърши ново закононарушение в идващите три години от изговаряне на присъдата, в този случай той ще бъде задържан и вкаран в пандиза за период от една година.

Според присъдата подсъдимият " умишлено и непринудено е признал осъществяването на закононарушението ", а със съглашението " се е отказал от правото си на правосъден развой ".

В документа обаче съдът скри самоличността на наказания, като зачерта всички данни - от име и фамилия, година на раждане и адрес по местоживеене.

Присъдата, както беше посочено, е постановена въз основа на съглашение за признание на виновността.

Сръбският жител Димитрие - Саша Йоич, който почина във войната в Сирия през юни 2017 година, биейки се на страната на силите на сирийския президент Башар ал-Асад, беше упоменат измежду членовете на групата Вагнер в медиите в Сърбия.

Преди Сирия Йоич се бие в Украйна.

Няма доказана информация дали нови бойци от Сърбия са се включили към Вагнер след нахлуването в Украйна.

На няколкото налични досега видеозаписи и фотоси, оповестени в обществените мрежи, се твърди, че демонстрират сръбски бойци в съветски елементи.

Властите в Сърбия споделиха, че проверяват случаите, само че не оповестиха обществено резултата.

Загриженост по отношение на опитите на Вагнер да вербува бойци в Сърбия и други страни изрази специфичният консултант на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Чолет по време на визитата си в Сърбия.

" Работим с държавното управление на Сърбия и други страни, с цел да сложим завършек на тези действия ", сподели Шоле пред кореспонденти в Белград на 12 януари.

Връзки със събитията в Косово

През май 2022 година Косово се причисли към глобите на Европейския съюз против формирания и групи от Русия, в това число групата Вагнер.

" Лица, които са в листата на Европейски Съюз, са забъркани в съществени нарушавания на човешките права, в това число изтезания и убийства ", сподели тогавашният заместник-министър на външните работи и диаспората на Косово Крешник Ахмети, намеквайки за лица от групата Вагнер.

През декември 2022 година десни организации и придвижвания от Сърбия проведоха митинг на Ярине, граничния пункт сред Сърбия и Косово в разгара на нарасналото напрежение в северната част на Косово по това време. Протестът беше проведен под мотото " Моли се на Бог и се придържай към Русия ".

Дамян Кнежевич, водачът на ултрадесния " Народен патрул ", беше в Ярине. Тази група провежда и митинг в " поддръжка на сърбите от Косово " на 12 декември в Белград.

Видеото от този митинг беше оповестено от групата Вагнер в канала в Telegram с коментар " Патриотична акция в Белград на фона на влошаващата се обстановка в Косово ".

В Сърбия от началото на съветската инвазия в Украйна, паралелно с антивоенните митинги в поддръжка на Украйна, се провеждат митинги в поддръжка на съветската инвазия и президента на Русия Владимир Путин.

Руските флагове и буквата " Z " като един от знаците на съветската инвазия в Украйна са чести елементи на тези митинги.

Разузнавателни данни за наличието на Вагнер в Босна и Херцеговина

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич удостовери в изказване за RSE на 9 януари, че данните от разузнаването демонстрират наличието на групата Вагнер в този регион.

" Това са повече или по-малко крайни и радикални групи, които участват в тази област отдавна ", сподели Цикотич пред RSE.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който беше разгласен за противоконституционен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина, той предизвести за вероятното наличие на членове на радикални и екстремистки групи, в това число групата Вагнер.

Твърди се, че жител на БиХ е вербувал бойци от Западните Балкани.

През декември 2020 година самостоятелният съветски портал Meduza разгласява свидетелството на един от членовете на групата Вагнер, който загатва, че измежду бойците на Вагнер в Източна Украйна има жители на Сърбия, които дават отговор на някой си Давор Савичич, жител на Босна и Херцеговина.

" Давор съумя да им внуши концепцията, че " вие сте тук, в Русия, за моя сметка. И без моето прикритие ще бъдете върнати в Сърбия. Така че, 50 хиляди рубли от всяка заплата - на мен (около 600 евро) ", по този начин Габидулин разказа случилото се в източната част на Украйна през 2015 година

Някои медии в Сърбия писаха за Савичич, като показаха, че той е родом от Босна и Херцеговина, където е взел участие във войната като член на паравоенната групировка на Сръбската доброволческа армия, ръководена от Желко Ражнатович Аркан, който беше упрекнат през 1999 година в Международния съд в Хага за военни закононарушения.

Медиите също по този начин пишат за Савичич, че е бил част от отдела за специфични интервенции на Министерството на вътрешните работи, управителен от Милорад Улемек Легия, който беше наказан през 2007 година за образуване на убийството на премиера Зоран Джинджич.

Обвинения във военни закононарушения

Трима членове на Вагнер са упрекнати в Украйна в осъществяване на военни закононарушения през април 2022 година в село Мотижин покрай Киев, до момента в който немската разследваща работа подозира, че наемниците евентуално са забъркани в убийствата на цивилни в Буча, по време на изтеглянето на съветските сили от покрайнините на Киев.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch съобщи през май 2022 година, че има " безапелационни доказателства ", че съветски паравоенни сили са умъртвили цивилни и са направили съществени нарушавания на човешките права в гражданската война в Централноафриканската република.

Вагнер също е изправен пред обвинявания в закононарушения против цивилни в Либия.

В отчета на самостоятелната задача за определяне на обстоятелства в Либия, поръчана от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, специалистите показват, че има учредения да се счита, че членовете на Вагнер са стреляли непосредствено по хора, които не са взели участие в споровете.

Вагнер също е обвързван с кланетата и убийствата на цивилни в Мали през 2022 година
 Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната
Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната

Законът не разрешава присъединяване на сръбски жители в спорове в чужбина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР